top of page
cacela velha vakantieoostalgarve

De natuur van de
Oost Algarve

Naast de heuvels en de prachtige vergezichten in het achterland is de Oost Algarve vooral geroemd om de Ria Formosa, een soort Waddengebied met eilanden waar je mooie wandelingen kan maken, en heel veel verschillende vogels en planten kan spotten.

Ria Formosa: wat is het?

De Ria Formosa is een beschermd natuurgebied van ca. 60 km lang langs de kust van de Oost Algarve. Om specifiek te zijn: van Ançao tot Manta Rota, de totale oppervlakte is 18.400 Ha. Het beslaat de districten van Loule, Faro. Olhao, Tavira en Vila Real de Santo Antonio.

Het is een systeem van barrière eilanden, met een stuk of 6 openingen naar de Atlantische oceaan. 

De Ria Formosa is naast een natuurpark ook heel belangrijk voor de regionale economie, naast het feit dat het toerisme aantrekt herbergt het ook vis kwekerijen, van tonijn tot schelpen. Ook is het een pleisterplaats van honderden verschillende vogels tijdens de trek in de lente en herfst

Ria Formosa, en verder...

De Ria Formosa is een overwinteringsplaats voor vogels uit Noord- en Midden Europa. 

De Paarse Gallinule is tot boegbeeld van de Ria Formosa uitgeroepen. 

Meer weten over vogelen,

klik hier.

Naast vogels, struikel je over de Kameleon en de Fiddler krabben, ook worden er schaal en schelpdieren gekweekt; 1000 ha voorziet in bijna 80% van de Portugese export.

Meer informatie vind je in het bezoekerspark van de Ria Formosa:

Centro de Educação Ambiental de Marin, Quelfes / Olhao 

tel: 00351-919284842

openingstijden: maandag. vrijdag van 08:00 tot 20:00 uur

weekenden van 10.00 tot 20:00 uur

Honden zijn niet toegestaan!

eilanden Ria Formosa

Parque Natural da Ria Formosa is ca. 270 km2 groot en strekt zich uit van Quinta do Lago in het westen tot Monte Gordo in het oosten. Het wordt in het westen begrensd door het schiereiland Ancão en in het oosten door dat van Manta Rota (Cacela Velha).

 

Vijf zeer smalle eilanden, Barreta, Culatra, Armona, Tavira en Cabanas, die evenwijdig aan de kust liggen, vormen een barrière tussen de kust en de oceaan. 

Hierdoor is het water aan de kustzijde kalm, waar kanalen zich tussen de zandbanken doorslingeren. Door de openingen tussen de eilanden is het getij in de lagune goed merkbaar. 

 

Onder invloed van zee en wind veranderen de eilanden voortdurend van vorm. Op de eilanden voor de kust vindt u de lange, prachtige zandstranden. De eilanden Culatra en Armona zijn permanent bewoond en het is een mengeling van toeristen en lokale bewoners. De sfeer is relaxed en gemoedelijk en het is of u teruggaat in de tijd. Vanuit Faro, Olhao, Fuseta, Tavira en Cabanas zijn de eilanden bereikbaar met de ferry en/of watertaxi’s.  

 

Voor het eiland Tavira is niet persé een ferry of watertaxi nodig. Het strand van Praia da Barril is bereikbaar met een klein treintje of een wandelpad door de Ria Formosa. Het is absoluut de moeite waard om de eilanden te bezoeken en de sfeer te proeven of te genieten van de prachtige stranden. Onder het hoofdstuk ‘wandelen’ elders op deze website worden een aantal suggesties gegeven voor leuke tochtjes.

cerra de cabeca

Cerra de Cabeça

Wat ook leuk om te doen is een wandeling maken naar het uitkijkpunt (en verder) op de Cerra de Cabeça bij Moncarapacho.

Bij helder weer, zie je Monte Gordo (bij Spanje) geheel links en rechts Quarteira, en je ziet de talloze eilanden voor de kust.

Er is een wandelroute aangelegd (rood met geel aangegeven) die 6 tot 10 km lang is.

Hoe kom je er: 

Rijdt de weg in tegenover de Alcantarilhas supermercado in Moncarapacho richting het Noorden, en je ziet aan de linkerkant na ca. 2 km een kleine parkeerplaats.

bottom of page