top of page
View Gilão vakantie oost algarve

Fado, dé muziek
van Portugal

Fado is het Portugese levenslied, vol emoties en melancholie en stamt uit de middeleeuwen. Fado is afgeleid van het Latijnse fatum, wat zoiets als (nood)lot betekent. Het gaat over teleurstellingen in de liefde, verdriet en verlangen, maar ook over geluk en ongeluk, het leven op zee, over iemand die verdwenen is, heimwee; kortom ‘Saudade’ een onvertaalbaar typisch Portugees woord.

Fado is verfijnt tijdens de dictatuur van Salazar, hij hield het volk rustig met de 3 ‘F’s Futebol (hij steunde Benfica met geld en verzocht voetballer Eusebio, de zwarte parel, daar te spelen) Fado en Fatima (Onze lieve vrouwe Fátima, ofwel Maria). De fadistas waren bijzonder populair, ze moesten met het regime meewerken anders verdwenen ze in de kerkers van de geheime politie. Een bekende naam uit die tijd was Amália Rodriques. Na de Anjerrevolutie bereikte Fado een dieptepunt in populariteit omdat het met de dictatuur geassocieerd werd.

 

In de jaren negentig kwam er een nieuwe generatie fado zangers en zangeressen waaronder Christina Branco en Mariza, Fado staat sinds 2011 op de immaterieel cultureel erfgoed lijst van Unesco.

 

In 2017 werd Portugal 1e op het eurosongfestival met moderne fado gezongen door Salvador Sobral, Amor pelos dois.

De organisatie Fado com História in Tavira geeft ook een goed kijkje in deze kunstvorm. Ze hebben een show samengesteld van 35 minuten, met traditionele, en meest bekende fado nummers, gezongen door mannelijke en/ of vrouwelijke zangers, begeleid door de Portugese gitaar (guitarra) en een klassieke gitaar (viola). Er wordt afgesloten met een Portproeverij.

 

Auditorium:  maandag tot zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur

Auditorium shows: maandag tot zaterdag om 12:15 uur / 15:15 uur en17:15pm 

Let op, December en januari zijn er alleen shows op zaterdag!

 

Rua Damião Augusto de Brito Vasconcelos, no. 4, Tavira

 

Shows in de Misericórdia kerk: zaterdags om 15:15 uur​.

 

Wil je meer weten, ga dan naar het fado museum in Faro:

Er is allerlei informatie te vinden in het museum en er worden shows gegeven.

De Algarve Fado Association (AFA) presenteert "Fado no Museu", elke dinsdag, woensdag en donderdag, het hele jaar door, behalve in Augustus, December en Januari in Faro's Municipal. Museum. Tijd: 11:30 uur., 14:30 uur 16:00 and 17:00 uur. De show is inclusief een bezoek aan het Fado-gedeelte van het museum en een wijnproeverij met de artiesten aan het eind van de show.

FADO NO MUSEU - Museu Municipal de Faro - Praça D. Afonso III, 14 Faro​.

 

Meer informatie is ook te vinden op:: www.fado.nu

Theater

Teatro das Figuras - Faro

Het 'Teatro das Figuras', is het nieuwe theater net buiten het centrum van Faro. Een grote zaal waar veel optredens gegeven worden. Ze hebben verschillende soorten voorstellingen van ballet, dans, toneel, komedie en muziek. 

Voor meer informatie over het theater en de verschillende voorstellingen kijk op de website: Teatro das Figuras

Parkeren is gemakkelijk naast het theater of in de parkeergarage van de 'Forum Algarve'.

Teatro Lethes - Faro

Het 'Teatro Lethes', bevindt zich in het oude theater in het centrum van Faro. Het theater heeft een prachtige zaal met een kleine balkonnetjes aan de zijkanten van de zaal. Het plafond is beschilderd en geeft je het gevoel dat je terug bent gegaan in de tijd.  

Ze hebben verschillende soorten voorstellingen van ballet, dans, toneel, komedie en muziek. 

Voor  meer informatie over het theater en de verschillende voorstellingen kijk op de website: Teatro Lethes

bottom of page