top of page
Vogelen in de Oost Algarve

Er zijn in de Oost-Algarve twee natuurgebieden die beide van zeer groot belang zijn als broed-, doortrek- of overwinterplaats van vele vogelsoorten. Natuurpark Ria Formosa en het natuurreservaat Sapal de Castro Marim. 

In deze gebieden zijn de zoutpannen en de Wetlands zeer belangrijk voor een groot aantal vogelsoorten die leeft rondom het water. Op zoek naar voedsel of veilige beschutting. De Wetlands zijn schaars. Dit maakt de vogels die er leven kwetsbaar. Als het Wedland verdwijnt of de leefbaarheid verslechterd is het vrijwel onmogelijk voor deze vogels om een nieuwe plek te vinden. 

Natuurpark Ria Formosa, wat in 1987 beschermd nationaal natuurpark is geworden, heeft een oppervlakte van 14.000 hectare. Het bestaat uit duinen en zand barrières en strekt zich maar liefst uit over 60 km langs de kust van de Oost-Algarve. Naast permanente bewoners, zoals flamingo’s, lepelaars en ooievaars is het ook een zeer belangrijke plek voor trekvogels van of naar Afrika vooral in de winter.

Het beschermde natuurreservaat Sapal de Castro Marim e Vila Real de Santo António bestaat uit 2000 hectare moerasgebied ontstaan vanuit 200 zoutpannen. Het is een heus vogelparadijs dus uitermate geschikt voor vogelaars. Tijdens de voorjaarstrek, die loopt van maart tot en met mei en de herfsttrek gedurende augustus tot en met september zie je er onder meer veel eenden, zangvogels en steltlopers. Maar ook in de winter zijn er veel vogels te spotten.

Er is een uitgebreide gids over vogelen in de Algarve.

Klik hiervoor op de volgende link: Nederlandstalige gids over vogelen in de Algarve

bottom of page