top of page
Geschiedenis van de (oost) Algarve

Voordat de Algarve de Algarve was zoals wij het kennen is er wel het een en ander gebeurd…

De Feniciërs (oorspronkelijk van het gebied wat nu Libanon is) kwamen ca. 3000 jaar geleden aan in de Algarve en vestigden er handelsposten, daarna volgende de Catharen, ze noemden zichzelf zuivere christelijken (300 v. Chr) ze werden vervolgens  verjaagd door de Romeinen en vormden 27 v. Chr. Hispania Luisitana, een Romeinse, keizerlijke provincie. Vernoemd naar de belangrijkste stam: de Lusitani.

 

 

 

 

 

 

Roman Lusitania omvatte Portugal ten zuiden van de Douro, evenals de Spaanse Extremadura en delen van Castilië. Het werd aanvankelijk geregeerd vanuit Felicitas Lulia Olisippo (Lissabon), er werden diverse steden en nederzettingen gesticht o.a.: Beasuris Esuri (Castro Marim) gelegen aan de rivier Anas Flumen (Rio Guadiana) Ossonoba (Faro) Balsa (Luz de Tavira). Deze provincie bleef ca 500 jaar onderdeel van het Romeinse rijk.     

 

Daarna heersten de Visigoten; rond 700 N.Chr. was dit rijk op zijn grootst en uiteindelijk hebben de Byzanthijnen (de Moren), met als hoofdstad Constantinopel) de provincie Spania overgenomen.

In deze tijd ontstonden veel plaatsnamen met de lettergreep “AL” zoals Albufeira, Aljezur eb Alcoutim. De Moren noemden deze regio Al-Garb Al-Andalus (het westen van Moslims-Iberie,  Andalusie) wat later werd omgedoopt in Algarve.

Faro kreeg direct stadsrechten en in de 15e eeuw kwam ze snel tot ontwikkeling. Helaas werd Faro tijdens de Spaanse overheersing in 1596 geplunderd en in brand gestoken, na de wederopbouw verwoestten 2 aardbevingen Faro wederom volledig (1722 en 1755) maar dankzij bisschop Fransisco Gomez wordt nog eens met de wederopbouw gestart en in 1756 wordt Faro de hoofdstad van de Algarve.

 

In het noorden wordt Algarve begrensd door de provincie Alentejo, aan de oostkant door de Rio Guadiana, een grensrivier met Spanje en aan de zuid- en de westkant door de Atlantische Oceaan, de Algarve valt onder het district Faro

Traditioneel leefde Faro van de zoutwinning, visserij (sardines en tonijn) en de kurk- en marmer verwerking. Nu is het toerisme de hoofdactiviteit.

LEGENDE

Amandelbomen van de Algarve

Volgens een legende was een Moorse emir getrouwd met een Scandinavische prinses, ze kreeg echter heimwee naar de sneeuw uit het hoge noorden. Om zijn vrouw weer te doen lachen, liet de emir op zijn domein een reusachtige boomgaard van amandelbomen aanplanten. Op een ochtend in Januari zag de prinses tot haar verbazing en vreugde hoe het landschap was ondergesneeuwd met duizenden stralend witte amandelbloesem.

Milreu

Best bewaarde archeologische vindplaats (Faro – Estoi) 4de eeuw

Hier zie je onder andere een landhuis (villa rustica), gebouwd in de 2e eeuw na Christus door een rijke Romein, een grote gerieflijke woning met veel marmer, vergulde mozaïeken en een kundig watertoevoersysteem. Er zijn inmiddels 2 mausolea opgegraven en diverse borstbeelden van de romeinse koninklijke familie. Er wordt nog volop ontdekt maar prachtig zijn de inmiddels blootgelegde tempel, de woonvertrekken, boerderij met wijnpers en wijnkelder  en de baden. De opslagruimten zijn groot en de landbouw goederen werden via Ossonaba (Faro) naar het Romeinse keizerrijk vervoerd.

Tuinen van Palacio de Estoi 16e eeuw

1 km van Milreu, de romantische uitstraling van dit complex doet denken aan een Italiaans palazzo. Een laan met palmen leidt naar met citrusbomen omzoomde tuinen die terrasgewijs oplopen tot aan de barokke gevel van een klein 18eeeuws paleis. De terrassen zijn versierd met waterpartijen, beelden en vazen van marmer en terra cotta, en tegeltableau met mythologische thema’s of fabelvoorstellingen en fragmenten van Romeinse mozaïeken uit Milreu.

gebied.png
kingdom of the visigoten.png
lusitani.jpg
bottom of page