Eilanden van de Oost algarve

Parque Natural da Ria Formosa is ca. 270 km2 groot en strekt zich uit van Quinta do Lago in het westen tot Monte Gordo in het oosten. Het wordt in het westen begrensd door het schiereiland Ancão en in het oosten door dat van Manta Rota (Cacela Velha). Vijf zeer smalle eilanden, Barreta, Culatra, Armona, Tavira en Cabanas, die evenwijdig aan de kust liggen, vormen een barrière tussen de kust en de oceaan. 

Hierdoor is het water aan de kustzijde kalm, waar kanalen zich tussen de zandbanken doorslingeren. Door de openingen tussen de eilanden is het getij in de lagune goed merkbaar.

 

Onder invloed van zee en wind veranderen de eilanden voortdurend van vorm. Op de eilanden voor de kust vindt u de lange, prachtige zandstranden. De eilanden Culatra en Armona zijn permanent bewoond en het is een mengeling van toeristen en lokale bewoners. De sfeer is relaxed en gemoedelijk en het is of u teruggaat in de tijd. Vanuit Faro, Olhao, Fuseta, Tavira en Cabanas zijn de eilanden bereikbaar met de ferry en/of watertaxi’s.  

 

Voor het eiland Tavira is niet persé een ferry of watertaxi nodig. Het strand van Praia da Barril is bereikbaar met een klein treintje of een wandelpad door de Ria Formosa. Het is absoluut de moeite waard om de eilanden te bezoeken en de sfeer te proeven of te genieten van de prachtige stranden. Onder het hoofdstuk ‘wandelen’ elders op deze website worden een aantal suggesties gegeven voor leuke tochtjes.